Video’s in opdracht van, in samenwerking met of geproduceerd door de gemeente Den Haag dienen op gemeentelijke kanalen geupload en afgespeeld te worden. Dus niet vanaf de (video)platforms van bijvoorbeeld leveranciers of samenwerkingsorganisaties.
De videohuisstijl van de gemeente Den Haag is verplicht bij video’s. Uitzonderingen zijn korte promo’s of teasers die i.v.m. de korte lengte geen aan- en aftiteling nodig hebben. Een andere uitzondering is wanneer de afzender (ook) externe partijen betreft die een uitzonderlijke positie hebben met een eigen logo of beeldmerk (goedgekeurd door de gemeente), bijvoorbeeld Natuurgebied De Uithof, This is The Hague, Seaport, etc. Hierbij is het wel of geen gebruik van de gemeentelijke huisstijl ook afhankelijk van de onderlinge samenwerking en verhoudingen binnen een bepaald project.
De videobestanden en instructie kunnen opgevraagd worden bij huisstijlbeheer of beeldredactie.
Het is verplicht om op de online kanalen van de gemeente video’s te voorzien van ondertiteling. Het is sowieso aan te bevelen om online video te ondertitelen omdat bezoekers vaak onderweg video’s bekijken en het geluid uit hebben staan. Je kunt de ondertiteling in het beeld monteren maar ook los (vaak als srt-bestand) aanleveren, zodat kijkers zelf de keuze hebben om de ondertiteling aan of uit te zetten. De ondertiteling dient verzorgd te worden door de videomaker.
NB: als afwijkende beelden, zoals onscherp beeld, onderdeel zijn van creatieve montagelassen is dit uiteraard wel toegestaan.
Vraag bij de afname van video’s altijd om de originele en een zo hoog mogelijke kwaliteit videobestandsfile die je bewaart als archief, dit is je bronbestand. Met dit bestand kan je converteren naar verschillende bestandsfiles voor diverse toepassingen zonder dat de kwaliteit zichtbaar achteruit gaat. Meestal mov- of avi-bestand. Bepaal zelf of je mov- of avi-bestand nodig hebt.
Naast je bronbestand vraag je om een geconverteerd bestand voor internettoepassingen. Dit kunnen verschillende bestandsformaten zijn afhankelijk van je toepassing of videoplayer maar mp4 is het meest gebruikte videobestand.
Dit kunnen verschillende bestandsformaten zijn: mov, avi, mpg/mpeg, mp4, wmv, etc. maar mp4 geniet de voorkeur. Video’s zo hoog mogelijke resolutie, in originele staat, dus niet verkleind.
Video’s mogen alleen op Denhaag.nl geëmbed worden (video afspelen op de webpagina) als de video voldoet aan de digitale toegankelijkheid.
Informatie over toegankelijke video kan je vinden op https://www.digitoegankelijk.nl/onderwerpen/audio--video en http://www.accessibility.nl/kennisbank/artikelen/audiovideo :
Dit zijn de captionsbestanden:
Bij het verwijzen naar externe video’s (embedden of linken) is het belangrijk dat de video kwalitatief goed is, inhoudelijk iets toevoegt en de bron bekend is.
Vaak nemen particulieren video’s over van bedrijven en organisaties en zetten die op hun persoonlijke kanaal. Het is niet de bedoeling om te verwijzen naar video’s van persoonlijke kanalen. Deze video’s moeten vanuit de oorspronkelijke bron afgespeeld worden.
Als bijvoorbeeld Heijmans Bouw aan een bouwproject werkt voor de gemeente Den Haag en daar op eigen initiatief een bruikbare video van maakt, dan dient de video vanuit een platform van Heijmans Bouw afgespeeld te worden en niet vanaf het persoonlijke kanaal van een medewerker. Indien de video i.s.m. of i.o.v. de gemeente is gemaakt, dan krijgt de gemeente ook een videobestand om te uploaden naar het eigen gemeentelijke kanaal.